Ulkomaisten investointien kehittyminen Nigeriassa

Olu RaheemSijoittaminenLeave a Comment

nigeria stock exchange

On ollut mielenkiintoista seurata Nigeriaan tehtyjen ulkomaisten investoinnin kehittymistä, se monesti kertoo yhtenä hyvänä mittarina mihin sijoittajat uskovat ja millä sektoreilla voisi löytyä liiketoimintamahdollisuuksia. On ollut mielenkiintoista ymmärtää asian ympärillä vellovia realiteetteja, varsinkin kun on päässyt Finprolla hieman tutustumaan ”Invest in Finland” toimintaan.

NBS (National Bureau of Statistics) on Nigeriassa mitannut maahan tehtyjä investointeja vuodesta 2007. Ulkomaiset pääomasijoitukset maassa vähentyivät 2016 huomattavasti vuodesta 2015. Arvioilta noin 47% noin $ 9,6 miljardista $5,1 miljardiin. Tilastoja tarkemmin katsoessa selviää, että suurin pudotus on tapahtunut portfolio investoinneissa jotka etsivät nopeita syklejä ja mahdollisimman korkeita korkoja rahamarkkinoilla. Nämä kaverit yleensä häipyvät ensimmäisenä, kun maan talous alkaa näyttää vaaran merkkejä.

Miltä Nigerian tulevaisuus näyttää

Erittäin mielenkiintoista kuitenkin on, että 2016 viimeisellä neljänneksellä investointien määrä kolmelle merkittävälle sektorille lisääntyi merkittävästi. Telekommunikaatio-alalle virtasi selkeästi eniten lisäsijoituksia, pelkästään 2016 vuoden viimeisellä neljänneksellä noin $394 miljoonaa. Tämä on yli kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten samana ajankohtana. Öljyteollisuus oli selkeä kakkonen ja kolmanneksi eniten investointeja tehtiin pankkialalle.

Lagos osavaltiona kahmaisi leijonan osan pääomista, yli 90%. On hyvä muistaa, että Lagos on Nigerian liiketoimintakeskus jossa sijaitsee myös maan osakemarkkinat. Suurin osa investoinneista tuli Englannin kautta (32% jonka arvo oli noin $2,1 miljardia), toisena tuli USA ja kolmantena Hollanti. Viimeisimmän tiedon mukaan, tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana tehdyt ulkomaiset investoinnit lisääntyivät 28% viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Tämä on itseasiassa ensimmäinen kerta kun investoinnit lisääntyvät 9 laskukuukauden jälkeen. Portfolio tyypitkin palasivat markkinoille lisäsivät salkkujaan 16%:lla ja viime viikkoina olemme nähneet rakettimaista nousua osakemarkkinoilla. Näistä tiedoista voi vetää monenlaisia johtopäätöksiä, mutta se on ainakin varmaa että monella sektorilla tapahtuu Nigeriassa juuri nyt mielenkiintoisia asioita. Ole yhteydessä niin jutellaan lisää.

Olu Raheem
Jaa: