Kun sijoitukseni Nigeriassa hipoivat 80% vuosituottoja.

Olu RaheemSijoittaminenLeave a Comment

asuntosijoitus nigeriassa

Yliopistovuosieni alkuaikoina tuijotimme ahkerasti kämppäkaverini kanssa teksti-tv:tä keskellä päivää ja odotimme innoissamme, että tiedot osakekurssien kohdalla päivittyisivät. Intoni amatöörimäiseen päivätreudaukseen loppui menetettyäni hieman yli 10 tuhatta markkaa vuosituhannen vaihteen IT kuplan puhkeamiseen yhteydessä. Osakkeet ovat sen jälkeen kiinnostaneet kuin kastroitua koiraa pippelileikit. Ajattelin että seuraavan kerran kun alan sijoittamaan, niin pyrin löytämään sellaisia kohteita joiden menestymiseen pystyn itse jotenkin vaikuttamaan.

Sijoituskohteen metsästys Nigeriassa

Kelataan eteenpäin vuoteen 2009 jolloin kävin Nigeriassa muutaman kerran konsultointiprojektiin liittyvällä työreissulla. Tuttu oli jo jonkin aikaa mainostanut sijoitusmahdollisuutta pienehköön yritykseen Nigeriassa, joka näytti paperilla todella hyvältä. Paikan päällä huomasin että firma oli täysi katastrofi, mutta ajattelin samalla tutkia muitakin sijoituskohteita kun olin päässyt tutkimisen makuun. Vaihtoehdoiksi muodostuivat mm.

  • pankkitalletukset
  • valtion velkakirjat
  • kiinteistöt
  • pienet yritykset
  • osakkeet.

Minun oli, ainakin silloin, todella vaikeaa ymmärtää paikallista toimintakulttuuria, ja kuinka huonosti paikallista yritystoimintaa pystyi ennustamaan. Ymmärsin myös läsnäoloni tärkeyden, jos halusin antaa yritykselle jotain muutakin kuin rahallista panosta. Osakkeista en edelleenkään ollut innostunut ja kuullessani kuinka vaikeata osakkeiden lunastaminen ajoittain oli, niin molemmat vaihtoehdot vedettiin vessasta alas.

Pankkitalletukset ja velkakirjat tuntuivat yksinkertaisille. Korko määritetty ja maksu suoraan tilille. Silloin maksettavat korot liikkuivat 12 – 13.5% välissä. Inflaatio oli aika korkea, mutta kurssi suhteellisen tasainen ja Nigerian keskuspankki suojasi valuuttaa kuin uskon hullu. Samalla kaveri kertoi pienestä asuntokohteesta Lagosissa jonka omistaja oli ajautunut rahavaikeuksiin. Ajattelin että ainakin tuota kiinteistöä voisi ainakin kunnostaa ja näin säilyttää sen arvoa. Noihin sijoitusbudjettini sitten upposi ja käsien hieronta alkoi.

Mitä sijoituksista jäi käteen ja mitä opin

Pankkitalletukset ja velkakirjat sujuivat odotetusti, mutta asuntosijoittaminen on ollut ihan jotain muuta! Asuntoihin ja asuntorakentamiseen sijoittaminen Nigeriassa on ollut huikea kokemus vaikka ei minulla mitään isoja summia ole ollut pelissä. Siis varmaan olisi jos olisi isompia summia laittaa. Hommaa on tietenkin helpottanut paikanpäällä oleminen ja markkinoiden syvempi tuntemus. Syy hyvään tuottoon on yksinkertainen. Esimerkiksi Lagosin osavaltiossa asuu arviolta noin 20 miljoonaa ihmistä ja markkinoilta puuttuu lähemmäs 7 miljoona asuntoa. Asuntolainaa saa yleensä maksimissaan 5 – 10 vuotta ja korko on alimmillaan hieman alle 20% eli eihän kukaan täysjärkinen sellaista ota. Eli, jos jotenkin saat rahat kasaan rakentaaksesi järkevän hintaisen talon järkevälle alueelle niin kysyntää riittää ja se menee aivan varmasti vuokralle tai kaupaksi hyvään hintaan. En ole edes jaksanut pitää asuntoja vuokralla kun ne ovat heti valmistumisen jälkeen myyty yli 30% vuosituotolla, kerran jopa yli 80% tuotolla rakentamisen yleensä kestäessä noin 8 kuukautta. Vuokratuotto on myös erinomaista ja kun vuokraa maksetaan vuosi tai kaksi etukäteen niin sijoittaja ei voi muuta kuin nuolla huulia kuin K-kaupan hillomunkkeja syödessä.

Nigeria on ollut ainakin minulle erinomainen sijoituskohde vaikka viime vuonna alkanut lama ja valuuttakurssin devalvointi söikin hieman tuottoja. Nigeriassa on edelleen mieletön kysyntä perusasioille kuten järkevän hintaisille ruokatuotteille, vaatteille ja asunnoille, näitä ihmiset varmasti tarvitsevat. Ei ole ihan pakko keksiä mitään mullistavaa sovellusta, mobiilipeliä tai luksustuotetta tehdäkseen bisnestä. Olen myös uskaltautunut kokeilemaan firmoihin sijoittamista vaihtelevalla menestyksellä ja plussalla ollaan toistaiseksi. Ole yhteydessä niin jutellaan lisää!

Olu Raheem
Jaa: