Sähkön tuotannon ei pitäisi tänä päivänä olla vaikeaa. Faraday teki sähköistämisestä helppoa jo ennen 1800 luvun puoltaväliä. Ihmettelen edelleen, miksi se sitten Nigerian kohdalla on ollut niin vaikeata. Erilaisiin sähköprojekteihin on vuosien aikana tuhlattu kymmeniä miljardeja euroja ja silti kansalliseen verkkoon tuotetaan edelleen hieman alle 4000 Megawattia 180 mljoonan ihmisen maassa. Asiasta tekee vielä surullisempaa se että Nigeria omaa kaikki mahdolliset sähkön tuotantoon tarvittavat luonnonvarat. Näin vertauksen vuoksi Suomessa tuotetaan sähköä keskimäärin kolminkertainen määrä. YLE:kin kirjoitti viime vuonna Nigerian sähköongelmista.
Entisen julkisen sähköyhtiön lyhenne NEPA (National Electric Power Authority) osuvasti tarkoittikin kansan riveissä “Never Expect Power Available” ja kun sähköyhtiö uudelleen brändättiin PHCN (Power Holding Company of Nigeria), niin kansa nimesi tämän “Problem Has Changed Name”. Diesel generaattoreiden surina on normaali näky nigerialaisten talojen ja toimistojen pihoissa, mutta onneksi entistä enemmän näkee myös uusiutuvan energian ratkaisuja varsinkin aurinkopaneeleita.
Noin neljä vuotta sitten monopoli asemassa olevat valtion sähköyhtiöt yksityistettiin. Prosessi oli suhteellisen läpinäkyvä, mutta sen jälkeen onkin otettu harha-askelia yksi toisensa jälkeen. Sähkönsaanti näiltä entisiltä valtionyhtiöltä on edelleen hankalaa, eikä valoa näytä olevan tunnelin päässä.
Sähkön tuotannon suurimmat ongelmat Nigeriassa
Kun katsoo historiaa, niin sähkön tuotanto on aika lailla ollut alusta asti tuhoon tuomittua. Sähköntuotantoa monopolissa harrastaneet valtionyhtiöt olivat tyypillisen korruptoituneita ja huhujen mukaan suurimmat generaattoreiden maahantuojat olivat valtion sähköyhtiöiden pomojen omistamia. Intressi sähkön tuotantoon taisi näillä tahoilla olla aika vähäinen. Sähkömittareita oli neljä vuotta sitten tapahtuneen yksityistämisen yhteydessä vain muutamalla prosentilla kansallisen sähköverkon kuluttajista ja isoa osaa heistä ei edes laskutettu sähkön käytöstä. Kuluttajatkaan eivät olleet innostuneita maksamaan koska sähköä saattoi saada kansallisesta verkosta vain puolet päivästä. Myös sähkön varastaminen sähkötolpista omien viritelmien kautta oli ja on edelleen yleistä.
Sähköyhtiöt yksityistettiin fanfaarein ja lupaukset olivat kovia, myös valtio nettosi kymmeniä miljoonia prosessin yhteydessä. Yksityistetyt yhtiöt alkoivat heti myymään kuluttajille uusia sähkömittareita, vaikka niitä ei ollut varastossa. Moni yksityistetty sähköyhtiö myös ajatteli tuottavansa sähkönsä kaasusta, mutta sen saanti osoittautui vaikeaksi valtiovallan lukuisista lupauksista huolimatta. Sähköyhtiölle velalliset eivät myöskään olleet maksuvalmiita ja hauskinta tässä oli se, että suurin velallinen oli valtio ja muut julkiset organisaatiot. Tähän kun vielä lisätään huonot poliittiset päätökset ja tehoton kansallinen sähköverkko, mitä ei suostuttu yksityistämään, niin onnistumisen mahdollisuudet ovat olleet aika vähäiset.
Tästäkö ratkaisu Nigerian sähköongelmaan?
Nigerialaiset etsivät kipeästi ratkaisuja energia pulaansa. Suomesta tuttu venäläinen Rosatom:kin suunnittelee parhaillaan tänne ydinvoimalahanketta, siinä on tietenkin omat riskinsä Nigeriakin kaltaisessa maassa jossa turvallisuuslainsäädäntö on heikko. Moni sähkön kuluttaja on jo nyt hylännyt yksityistetyt sähköyhtiöt ja kun seuraa minkälaisia off-grid projekteja on suunnitteilla sekä niiden määrää, niin näiden sähköyhtiön ostaneille on selkeästi jäämässä käteen mustapekka. Suurin osa uusista projekteista on pääverkosta itsenäisiä ja tarkoitettu tietylle yhteisölle. Näihin on myös monesti yhdistetty jokin uusiutuvan energian lähde.
Nyt myös Nigerian valtio on lyöttäytynyt kimppaan muutaman itsenäisen off-grid ratkaisun tarjoajan kanssa. Esimerkiksi paikallinen firma nimeltään Azuri Technologies on tarjoamassa 20,000 kotitaloudelle aurinkoenergiasta saatavaa sähköä. Osan kustannuksista maksaa valtio ja loppu kerätään käyttäjiltä. Nigerian yliopistot ovat myös vauhdilla rakentamassa itsenäisiä sähköratkaisuja. Arvioilta 40 yliopistoa ovat valtion avustuksella suunnittelemassa omia itsenäisiä sähkön tuotantoratkaisuja ja jättämässä kansallisen sähköverkon. Nämä yliopistoprojektit tehdään yhteistyössä saksalaisten kanssa. Jotkut suomalaisetkin ovat olleet täällä mukana mielenkiintoisissa projekteissa paikallisten kumppaneiden kanssa.
Kiinnostuitko aiheesta? Laita viestiä ja jutellaan tästä lisää.
- Miten menestyä Nigeriassa osa 2: Folorunsho Alakija – Nigerian rikkain nainen - 14 huhtikuun, 2022
- Miten menestyä Nigeriassa osa 1: Aliko Dangote – Afrikan rikkain - 12 helmikuun, 2022
- Internetin kalleus & sinimarliini - 19 maaliskuun, 2021