Nigeriaan tuli viime vuonna lama ensimmäistä kertaa 25 vuoteen, BKT oli laskenut pari peräkkäistä kvartaalia ja maan valuuttaa devalvoitiin. Ihmiset valittavat hintojen noususta. Muistan elävästi Sarasvuon v. 2008 letkauttaman fraasin…”tule lama kultainen!”. Jari painoi hyvällä hapella, mutta valitettavasti silloin ei mennyt ihan putkeen. Hän ainakin oikeasti yritti ja sitoutui julkisesti hyvin kunnianhimoisiin tulostavoitteisiin, mikä on Suomessa edelleen todella harvinaista.
Nigeria on kirjaimellisesti “ikuisen toivon” luvattu maa. Se on yksi maailman uskonnollisin maa, joidenkin tilastojen mukaan maailman toiseksi uskonnollisin seuraten Pakistania. Nigeria on myös ainoa maa missä kristittyjä ja muslimeja on lähes tasan 50/50. Kuten voisi olettaa laman aikana kirkot ja moskeijat täyttyvät, kun ihmiset etsivät ratkaisuja taloudellisiin ongelmiin myös uskonnon avulla.
Näin Suomessa kasvaneena on erikoista seurata miten ihmiset jaksavat vääntää vitsiä ja nauraa omalle ahdistukselleen sekä huonoille poliittisille päättäjilleen, ei ihme että Nigeria on aina kärkisijoilla kaikissa onnellisuus-mittauksissa. Tällä hetkellä Nigeriassa asuvana näihin kärkisijoihin ei mielestäni aina ole ihan aihetta, mutta onnellisuuden tilahan on subjektiivinen ja kuten sanonta menee..”uskossa on hyvä elää”!
Nigerian laman hyvät puolet
Nigerian lamassa on myös hyviä puolia, esimerkiksi ulkomaisen yrityksen on huomattavasti aikaisempaa halvempaa käynnistää liiketoiminta. Dollareilla ja Euroilla saa huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin ja esimerkiksi A-luokan liikekiinteistöjen vuokrat ovat laskeneet noin puoleen. Vauhti oli muutama vuosi sitten niin kovaa että liikekiinteistöjä rakennettiin liukuhihnalta joten juuri nyt niissä on ylitarjontaa kun kovia hintoja maksavia vuokralaisia ei löydy. Työntekijöiden palkatkaan eivät ole ainakaan vielä nousseet samassa suhteessa vaikka painetta on ja irtisanomisia on ollut paljon.
Sijoittajan markkinat
Nyt on myös hyvä aika esimerkiksi ulkomaiselle kiinteistösijoittajalle. Hinnat ovat tippuneet devalvoinnin myötä ja neuvotteluvaraa löytyy kun monella rakennuttajalla on likviditeetti-ongelmia. Kysyntää “järkeville” pienille kohteille löytyy, varsinkin isoissa kaupungeissa. Mielestäni osa luksusasunnoista ja liike-kiinteistöistä oli hinnoiteltu alunperin liian korkeaksi, ja nyt hinnat tekevät väistämätöntä korjausliikettä. Edullisempien kohteiden arvot edelleen nousevat, vaikkakin nyt hieman hitaasti totuttuun. Yritykset valittavat Nigeriassakin kuten lamassa on tapana ja moni on täydessä horros-tilassa jolloin todellista lisäarvoa asiakkaille tuottaville tekijöille on tilaa. Yritys joka saa tässä talouden tilassa homman toimimaan, on aallon harjalla ja valmiina lentoon kun Nigerian talous taas nousee. Nyt ei ole huono aika miettiä liiketoimintaa Nigeriassa, olkaa yhteydessä niin keskustellaan lisää.
- Miten menestyä Nigeriassa osa 2: Folorunsho Alakija – Nigerian rikkain nainen - 14 huhtikuun, 2022
- Miten menestyä Nigeriassa osa 1: Aliko Dangote – Afrikan rikkain - 12 helmikuun, 2022
- Internetin kalleus & sinimarliini - 19 maaliskuun, 2021