Miksi musiikkiteollisuus kasvaa hurjaa vauhtia Nigeriassa

Olu RaheemLiiketoimintaLeave a Comment

Kun monesti puhutaan Nigeriasta yleisesti niin ei löydy paljoa hyvää sanottavaa. Monesti tulee mieleen surullisenkuuluisat nigerialaiskirjeet tai sitten terroristijärjestö Boko Haram. Ainoa yleisesti tunnettu valopilkku on ollut maan jalkapallomenestys. Kuitenkin viime vuosina päätään ovat nostaneet maailmalla myös musiikki- sekä elokuvateollisuus. Nigeria on mielestäni bisneksen teon kannalta ehdottomasti yksi Afrikan dynaamisimmista maista. Myönnetään, onhan se aika viidakko välillä mutta kuten sanonta menee niin viidakosta löytyy parhaat aarteet, jos ei joudu petojen syötäväksi. Musiikkiteollisuus on minulle ikuisesti rakas ala, koska se oli ensimmäisiä kokemuksiani yrittäjyydestä ja oikean bisneksen teosta, siis en laske mitään jalkapallokorttien myyntiä tarhassa. Siitä ajasta jäi pääsääntöisesti mahtavia muistoja ja olen käyttänyt musa-ajoilta saatuja oppeja vielä tänäkin päivänä.

Artistien managerointi, konsertit, studiotyöskentely, äänitteiden julkaiseminen jne. tulivat tutuiksi 2000-luvun alkupuolella. Se oli vankkumatonta itse-uskon aikaa ja energiaa riitti aamusta aamuun… kirjaimellisesti! Usko omiin artisteihin oli myös kova ja toiminta ainakin omasta mielestäni niin johdonmukaista että muutaman artistin toimesta sain lempinimen ”tirehtööri”. Minulle oli vastaus joka asiaan ja osasin aina neuvoa myös asioissa mistä minulla ei ollut mitään hajua. Onneksi nykyään oman tietämyksen rajallisuus on tullut liiankin selväksi. Vuodet ovat kuluneet ja musabisnes on aina väliajoin muistuttanut itsestään, jos ei muuten niin Gramexin ja Teoston lähettämien lehtisten perusteella. Edelleen on tullut seurattua bisnestä isossa mittakaavassa sivusta ja sitä miten se on muuttunut vuosien varrella. Itse olin mukana bisneksessä silloin kun primääritavoite oli myydä cd-levyjä, nythän bisnes on jotain avain muuta.

Nigerian musiikkiteollisuuden kehittyminen

Nigeriassa ei oikein koskaan myyty cd-levyjä. Ei edes 90-luvulla, jonka piti olla cd-levyjen myynnin kulta-aikaa. Äänitteiden myyntiä ja jakelua on Nigeriassa melkein aina riivannut piratismi, jonka takia suurin osa artisteista on aina tienannut leipänsä jollain muulla kuin äänitteiden myynnillä. Tärkein tapa tienata on aina ollut keikkailu, ja keikkamahdollisuuksia Nigeriassa riittää. Hääjuhlien yhteyteen halutaan artisti esittämään hittibiisejään. Rikkaiden häissä artisteja esiintyy monesti ainakin 3 – 4. Syntymäpäivillä, yritysjuhlissa, hautajaisissa, ristiäisissä, urheilutapahtumissa, baareissa, kihlajaistilaisuuksissa, kirkossa, grillibileissä…lista on oikeasti ehtymätön! Musiikki-artistien live-esiintymiset ovat syvällä nigerialaisessa kulttuurissa ja siitä myös maksetaan suhteellisen hyvin. Tietenkin huipputienaajien kärki on hyvin kapea kuten muissakin taiteissa.

Nykyään kun ihmiset ovat naimisissa puhelin sekä netin kanssa ja haluavat kaiken mahdollisimman nopeasti, niin digitaaliset tulonlähteet ovat luonnollisesti nostaneet päätään myös Nigeriassa. Musiikin julkaiseminen ei ole koskaan ollut näin helppoa ja muutaman näppäimen painalluksella voit myydä musiikkia mihin maailman kolkkaan tahansa. Nigerialainen ja afrikkalainen soundi on nykyään laajalti levinnyttä ja jatkaa leviämistään ruton lailla, siis hyvässä mielessä. Monet nigerialaiset artistit ovat viime aikoina allekirjoittaneet miljoonien dollareiden jakelusopimuksia isojen kansainvälisten musiikkitalojen, kuten Sony Musicin kanssa. Nigerialaiset artistit ovat myös komeilleet arvostettujen alan julkaisujen kannessa.

Onko digitaalisuus myös nigerialaisen musiikin tulevaisuus

Silloin tietää että nigerialainen musiikki on saavuttanut todellisen kansainvälisen suosion, kun Helsingin keskustan Kampin aukion vieressä pidetään kesäsunnuntai-iltaisin nigerialaisen musiikin iltaa jossa täysin suomalainen DJ soittaa pelkkää nigerialaista musiikkia monta tuntia putkeen ja bileporukka laulaa jokaista biisiä mukana. Tämä tapahtui jo muutama vuosi sitten ja minun oli pakko tallentaa tämä näky puhelimeeni, vaikka tosi harvoin sitä tuollaiseen tarkoitukseen käytän. Nämä illat ovat viimeisen tiedon mukaan siirtyneet Apollo baarin terrassille ja edelleen todella suosittuja. Myös lukuisat nigerialaiset musiikkiartistit ovat viime aikoina käyneet Suomessa esiintymässä, vaikka itse muistan myös mm. Fela Kutin ja King Sunny Aden keikat 80-luvun loppupuolelta. Google on ystäväsi jos et tiedä keitä nämä artistit ovat.

Digitaaliset tulot ovat edelleen hyvin pieni osa Nigerian musiikin myyntiä, joka on kokonaisarvoltaan noin EUR 55 miljoonaa. Tämän luvun odotetaan kuitenkin melkein tuplaantuvan seuraavan kahden vuoden aikana. Lue lisää PwC raportista. Mielenkiintoista on että digitaalisesta tuotosta yli 80% tulee nigerialaisten artistien tuotoksista pääsääntöisesti matkapuhelimeen ladattuna tai striimattuna. Paikalliset operaattorit ovat myös aikoja sitten heränneet bisnekseen ja esimerkiksi MTN operaattorin kautta menee kokonaisuudessaan noin 35% digitaalisen musan myynnistä. Musabisnes tuntuu kasvavan, menee taloudessa hyvin tai huonosti. Tietenkin ilman valtion tukea, vaikka näin ei pitäisi olla.

Muistan jotain vuosia sitten kun nigerialainen sijoitusfirma Verod Capital osti isohkolla rahalla tamperelaisen Leinon veljesten kehittämän Spinlet appsin, kun firma ei muuten suostunut kohdistamaan vähäisiä resurssejaan Nigerian markkinoille. Spinlet on edelleen toiminnassa ja niillä menee mielestäni kohtalaisesti vaikka kilpailu on kovaa. Voisiko Suomesta olla lisää tällaisia vetoja? Laita viestiä, koska kiinnostaisi tietää!

Olu Raheem
Jaa: