Miksi lennot ovat Nigeriassa kalliita

Olu RaheemLiiketoimintaLeave a Comment

Kun tänä päivänä tarkastelee lentomatkailun hintoja, niin lentolippuja tuntuu löytyvän laidasta laitaan. Sopivan lentoyhtiön ja ajankohdan valinnalla lippuja saa nykyään suhteellisen edullisesti. Yleinen näkemys tuntuu vahvasti olevan, että lentomatkailu lisääntyisi nykyisestä edelleen merkittävästi jos lippujen hinnat tippuvat ja alaan liittyvä poliittinen säännöstely vähenisi. Kuitenkin Nigeriassa lippujen suhteellisen korkeaan hintaan on monta eri syytä. Nigeria on iso maa väkilukunsa sekä maantieteellisen kokonsa puolesta. Massaliikennettä on kuitenkin hyvin rajoitetusti ja autotiet ovat suurimmaksi osaksi huonoja. Silti maan sisäinen lentomatkailu on suhteellisen vähäistä. Yksi suurimmista syistä tähän on Nigerian sisäisen lentomatkailun erittäin polarisoitunut potentiaalinen asiakaskunta. Tällä tarkoitan sitä, että suurin osa nigerialaisista edelleen elää köyhyysrajan alapuolella; vaikka maassa on enemmän yksityisiä lentokoneita kuin monessa länsimaassa. Valitettavasti tämä privaatti jettien määrä ei hirveästi vaikuta kokonaistilastoihin.

Hyvä esimerkki tästä on Nigerian lakisääteinen minimipalkka. Virallinen minimipalkka Nigeriassa on tällä hetkellä noin EUR 50 kuukaudessa. Tämä ei kuitenkaan ihan täysin pidä paikkaansa tässä työetuuksien luvatussa maassa, joten minimipalkka oikeasti pyörii lähellä EUR 100. Vertauksen vuoksi, Jenkeissä minimipalkka on noin EUR 7 tunti, josta muodostuu täysillä viikkotunneilla noin EUR 1200 kuussa. Englannissa summa on vielä hieman suurempi, eli noin EUR 1300 kuussa. Suomessa ei ole lakisääteistä minipalkkaa, kuitenkin lailla on säädetty kohdat mistä palkka muodostuu. On työehtosopimukset, joita on noudatettava, oli palkattu järjestäytynyt tai ei. Lisäksi on yleissitovat sopimukset, joita on noudatettava myös sellaisissa työpaikoissa, joissa työnantajakaan ei ole järjestäytynyt. Minimipalkat Suomessa ovat selkeästi EU:n kärkipäätä, kuten media on asiasta vuosikaudet toitottanut. On tosiaan aikaa selvää, että Nigerian minimipalkoilla ei paljoa lennetä, varsinkin kun lentomatkailu on pitkälti samanhintaista kuin kalleimmat vaihtoehdot Suomessa.

Syitä jotka vaikuttavat lippujen hinnoitteluun Nigeriassa

Viime vuoden lopussa maan sisään astunut lama ja sitä kautta tullut Nigerian valuutan devalvointi melkein tuplasi lentolippujen hinnat yhdessä yössä. Normaali meno-paluu lento esim. Abujan ja Lagosin välillä maksoi aikaisemmin noin 25 – 35 000 Nairaa. Nyt sama lippu maksaa noin 50 000 Nairaa. Vaikka Nigeriassa toimivat lentoyhtiöt laskuttavat Nairoissa niin moni niiden toimintaan liittyvistä kuluista maksetaan USA:n dollareissa. Esimerkkinä tästä lentokoneen huolto ja siihen liittyvät varaosat. Tällä on ollut suora vaikutus lentoliiketoiminnan kallistumiseen. Siihen kun lisää kallistuneet rahoituskulut, muut huoltokulut ja ulkomaisen työvoiman käytön; niin lippujen hintojen nousu oli välttämätön.

Alan vakuutukset ovat myös olleet erityisen kalliita. Selvityksien mukaan vuosittainen vakuutusmaksu monessa länsimaassa on noin 0,5% koneen arvosta, kun taas Nigeriassa se saattaa olla jopa 5%. Tästä kokonaisuudesta noin 20 – 30% on paikallisten vakuutusyhtiöiden hoidossa ja loput kansainvälisten vakuutusyhtiöiden. Kuten saatatte arvata, myös tämä kansainvälinen osuus tästä vakuutusmaksusta maksetaan USA:n dollareissa.

Valtiovalta on myös onnistuneesti langettanut paikallisten lentoyhtiöiden harteille erinäisiä maksuja, joista lentoyhtiöt jatkuvasti valittavat moninkertaisena verotuksena. Paikalliset lentoyhtiöt maksavat veroja erilaisissa muodossa noin 35 – 40% lippujen hinnasta. On myyntiveroa, koneen tarkastusmaksua, matkustajaveroa, matkatavaraveroa, arvonlisäveroa, rekisteröintimaksua, parkkimaksua jne. Aina vähän väliä valtiovalta tekee kyllä jonkun myönnytyksen paikallisille lentoyhtiöille, mutta yleensä saman aikaisesti ilmestyy jokin uusi maksettava, joka nollaa sen vaikutuksen.

Nigerian lentobisneksen tulevaisuus

Nigeriassa on kirjoittamaton sääntö… kun hinnat nousevat, ne eivät sieltä enää koskaan laske. Joidenkin arvioiden mukaan vuoden 2017 loppuun mennessä Nigeriassa on vain kolme paikallista lentoyhtiötä aktiivisessa toiminnassa. Nämä kolme olisivat lähinnä sellaisia, joilla on kansainvälisiä lentoja. Itse en tähän usko, vaan uskon että suurin osa toiminnassa olevista lentoyhtiöistä tulee jatkamaan toimintaansa myös ensi vuoden alussa. Voiko tämän perusteella kuitenkin sanoa, että paikallinen lentobisnes ei juuri nyt kannata. Juuri taitettaan tekevä lama, korkea verotus, polttoaineen kalleus jne. tuntuvat tekevän bisneksestä lähitulevaisuudessakin vaikeata. Tuntuu että alalta ja sen etujärjestöiltä puuttuu kokonaisuudessaan konkreettinen suunnitelma miten ongelmat voisi ratkaista. Tai siis, suunnitelmia löytyy mutta ei sellaisia joita voisi oikeasti toteuttaa nykyisillä resursseilla. Olisiko teknologiasta hyötyä? Vaikeaa sanoa. Markkinat ovat isot ja halukkaita asiakkaita kohtalaisella maksukyvyllä löytyy. Missä mennään vikaan?  Samalla kun monet paikalliset lentoyhtiöt valittavat, niin uusia toimijoita on tulossa Nigerian bisnekseen mukaan. Eikä pelkästään liikennöimään mutta myös rahoittamaan.

Tuleeko sinulle joitain hyviä ajatuksia miten tämä ongelma voidaan ratkaista? Mielellään keskustelen tästä aiheesta lisää.

Olu Raheem
Jaa: