Bisneskumppanin löytäminen Nigeriassa

Olu RaheemLiiketoimintaLeave a Comment

Liikekumppani nigeriasta

Moni Suomessa kansainvälistä kauppaa harjoittava on jo tajunnut että joitain Afrikan maita kannattaa seurata hieman enemmän kuin aikaisemmin, koska ne monesti tarjoavat yrityksille bisnesmahdollisuuksia joita muualta on vaikea löytää. Vaikka jotkut Afrikan taloudet tällä hetkellä hieman yskivät niin kaupungistuminen on edelleen vauhdikasta ja suurin osa ihmisistä ovat helposti paremmista tuotteista innostuvia nuoria. Tarvetta hyville ratkaisuille löytyy melkein joka sektorilla ja lainsäädäntö tai valmiit instituutiot eivät ole vielä luoneet vaikeasti muutettavia markkinastandardeja. Esimerkiksi autopalvelu UBER suorittaa jo nyt Lagosissa enemmän kyytejä kuin Lontoossa. Palvelu on otettu avokäsin vastaan koska se on selkeästi parempi vaihtoehto aikaisemmalle eikä vastassa ole vahvoja instituutiota jotka poliittisella tasolla taistelisivat markkinoiden kysyntää vastaan kuten joissain maissa…

Nigeria on hyvin dynaaminen maa jossa muutoksia markkinoilla voi helposti tapahtua viikoittain. Markkinoiden ja sen toimintatapojen ymmärtäminen on elintärkeää menestymiselle sekä asiakkaat haluavat nähdä sekä kokea että olet sitoutunut palvelemaan heitä Nigeriassa. Tämän takia monesti hyvä paikallinen kumppani on avainasemassa siihen että bisnes sujuu.

Nigerialaisen liikekumppanin löytämisen ABC

No miten sellaisen hyvän bisneskumppanin voi sitten löytää. Sana, proaktiivisuu, tiivistää asian parhaiten. Jonkun määritelmän mukaan se tarkoittaa “asioiden suunnittelua ja suunnitelmien toteuttamista systemaattisesti”. Ei kuullosta pahalta, eihän? Eli yksinkertaisesti ohje voisi kuulua, selvittäkää minkälainen markkina Nigeria oikeasti on nimenomaan teidän tuotteelle ja määritelkää minkälaisen kumppanin haluatte. Yleensä tämä tapahtuu helpommin, nopeammin ja halvemmin paikallisen ammattilaisen avustamana mutta voi tänne tulla ihan itsekin tekemään selvitystyötä. Monet valitettavan usein yrittävät oikoa tätä prosessia ja kysyvät minulta suoraan sattuisinko tietämään heille sopivaa kumppania. Valitettavasti minulla on harvoin tarpeeksi hyvä näkemys sopivasta kandidaatista ja markkinoilla olevista vaihtoehdoista sekä siitä miten mahdollinen kumppani sopisi juuri teidän bisnekseen. Hyvän kumppanin löytäminen on prosessi muuallakin kuin yrityselämässä…eka kannattaa vähän tutustua ennen vakiintumista. Tässä asiassa minulta kannattaa vielä vähemmän kysyä mielipidettä.

Paikanpäällä oleminen on yleensä hyvän kumppanin löytämiselle elinehto. Tietoa saa huonosti tarjolla olevista julkisista lähteistä ja pelkkään netissä olevaan tietoon on todella vaikea luottaa. Eli jos teille joku sanoo hän voi tehdä selvityksen tai hyvän liikekumppanin kartoituksen Nigeriassa desk studyna ilman hyviä siteitä paikallisesti aktiivisiin tahoihin jotka tekevät jalkatyön niin voit unohtaa koko jutun! Toinen porukka mitä kannattaa välttää ovat sellaiset tahot jotka ovat joskus vuosia sitten asuneet täällä. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin ainakin Nigeriassa sormen pitää koko ajan olla pulssin päällä koska asiat muuttuvat välillä nopeasti.

On myös erittäin tärkeää että finalisteja arvioidessa kumppania hakevan yrityksen edustaja on vahvasti tekemisessä mukana. Jos ei ole vielä vieraillut kohdemarkkina-alueella niin tämä on viimeistään se hetki milloin kannattaa käydä paikanpäällä. Yrityksen edustaja tuntee yrityksen tarjonnan ja toimintatavat paremmin kuin tilapäisesti palkattu “apuri” ja näkee paljon asioita luonnostaan joita apuri ei edes osaa katsoa.

Työ vasta alkaa kun kumppani on löytynyt

Mielestäni tärkein työ alkaa kumppanin valinnan jälkeen. Valittua kumppania pitää ahkerasti jaksaa ahkerasti motivoida. Mikä yleensä tarkoittaa osallistumista, tukea, yhteistyötä, kirjanpitoa ja seurantaa. Nigeriassa on aika normaalia ettei paikallinen toimija keskity vain yhden tuotteen tai palvelun myymiseen mikä yleensä tarkoittaa sitä että keskitytään myymään sitä mikä menee parhaiten / helpoiten kaupaksi tai sitä mikä on mielenpäällä. Nimenomaan tähän voi vaikuttaa proaktiivisilla toimenpiteillä. Liikekumppanin löytäminen ei ole vaikeata, halukkaita Nigeriassa löytyy enemmän kuin tarpeeksi mutta HYVÄN liikekumppanin löytäminen ja kannattavan pitkäkestoisen liikesuhteen luominen vaatii yleensä työtä. Tämä monesti myös vaatii rahallisia resursseja, mutta kuten elämän filosofit sanovat.. jostain kivasta pitää luopua että saa jotain vielä kivempaa tilalle. Autan mielelläni eteenpäin jos etsitte tai mietitte sopivan liikekumppanin löytämistä Nigeriassa. Olkaa yhteydessä!

Olu Raheem
Jaa: